Minden a sujtásról

A sujtás eredete

Honnan ered a sujtás?

A soutache – francia szó – valójában a magyar sujtás szó fonetikus lefordítása francia nyelvre. Érdekes fordulat, igaz? Ennek ellenére mégis a francia haute couture-ből terjedt el a használata, ahol díszítő elemként használták a ruhákon. A technika másik elnevezése „galloon” – szintén francia szó – a 16. századból származik, amely zsinórral való díszítést jelent. Ez valójában meg is ragadja a technika lényegét.

Hogyan készül a sujtás zsinór?

A cérna, amelyből a sujtás zsinórt készítik, a legkülönfélébb színekben léteznek, és általában valamilyen természetes anyagból származnak, mint a selyem vagy a gyapjú. Azonban nem ritka, hogy nagyon vékony fémszálat, akár aranyat vagy ezüstöt is belefonnak a zsinórba. Leggyakoribb készítési technika a francia halszálka minta, amely leginkább egy hagyományos fonáshoz hasonlítható.

Hol jelenik meg a sujtás, mint díszítő technika?

A katonai uniformison gyakran használnak sujtás díszítést hol a mellényen, hol a vállpánton, amellyel a rangjelzéseket különböztetik meg egymástól a zsinór vastagságával vagy színével.

Egy további szintén tipikus sujtás viselet a Mariachi (ejtsd „máriácsi”) uniformis, akik Mexikó ismert népzenészei.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..