You are currently viewing A sujtás eredete

A sujtás eredete

Minden a sujtásról

Ezen az oldalon egy átfogóbb áttekintést nyújtok a sujtás eredetéről, történelmi hátteréről és alkalmazási területeiről. Szó lesz arról, hogy a sujtás technika a világ mely részeire tette be a lábát, valamint nem megyünk el szó nélkül a ma egyre nagyobb teret hódító sujtással díszített ruhaköltemények mellett sem. Az eme technikával készült sujtás ékszerek készítési folyamatát egy másik posztban írom le.

A sujtás technika eredete

Nemzetközi körökben a sujtás technikát a magyar népviseletből eredeztetik, pontosabban szólva magáról a sujtás zsinórról kapta a technika is a nevét, amit aztán fonetikusan átfordítottak francia nyelvre – soutache (ejtsd: szutás) -, ahonnan immáron a francia haute couture-ből terjedt tovább a használata.

A technika másik elnevezését – galloon – viszont már a franciáknak köszönhetjük, mely a 16. századból származik, és zsinórral való díszítést jelent. Ez a zsinóros díszítés adja magának az egész technikának a lényegét, mellyel a közismert sujtásos ruhák is készülnek.

Egy kis történelem

A 16. században, a Habsburg Birodalom kezdetén – mint valamennyi történelmi dinasztia korában -, az uralkodói körök határozták meg a vezető divattrendeket. A Habsburgok az akkori francia “divattrendeket” kapták fel, és terjesztették a birodalmon belül, ahonnan továbbterjedt az oroszokhoz és a törökökhöz.

A sujtás eredete 1
A sujtás eredete 2

A kézműves technikák közül a sujtás talán az egyik legaprólékosabb és komolyabb kézimunkát igénylő díszítő technika volt kezdetektől fogva, ezért drága kézműves technika lévén a társadalmi elit köreiben tudott csak elterjedni. Ennél fogva az arisztokrácia tagjai, a magasabb katonai tisztségeket betöltő vezetők, ill. vallási vezetők ruháin lehetett találkozni vele.

Manapság is a haute couture kiemelkedő kézműves technikájaként tartják számon, és jellemzően történelmi témájú kosztümös filmekben találkozhatunk vele. A fenti kép A kőszívű ember fiai c. Jókai regény filmfeldolgozásának egyik képkockája.

Mire használták eredetileg a sujtást?

A sujtást első sorban ruhák szegélyezéséhez valamint díszítéséhez használták. Azonban – a sujtás ékszereknél alkalmazott eljárással szemben – a sujtás zsinórt fektetve varrták a ruhára, és a lényeg az volt, hogy a zsinór minél jobban rá tudjon simulni a ruha felületére. Éppen ezért inkább a hímzéshez hasonlított, mintsem egyszerű varráshoz. Sőt, az angolban mai napig “soutache embroidery”, azaz sujtásos hímzésként hivatkoznak rá.

sujtás technika

A lenti képeken a Kati Szalon csodás zsinóros kosztümjeiből hoztam egy válogatást.

A sujtás eredete 3
A sujtás eredete 4
A sujtás eredete 5
A sujtás eredete 6

A magyar sujtás technika éppen ezen hímzett motívumoknak köszönheti a nemzetközi körökben elterjedt sikerét, ugyanis a magyar katonai uniformisokon jelentek meg először. Hol a mellényen, hol a vállpánton alkalmaztak sujtásos hímzést, amellyel a rangjelzéseket különböztették meg egymástól a zsinór vastagságával vagy éppen a színével.

Azonban volt még egy, ma már kevésbé ismert funkciója is, ugyanis a sujtásos hímzésen megcsúszott a kard, ezért sokkal nehezebb volt sebet ejteni a katonán. Már akkor is igaz volt, hogy a szépség és a praktikum bizony járhat kéz a kézben! 😉

Hol találkozunk még a világban sujtás technikával?

Ha szeretnéd bejárni ennek a csodás magyar kézműves technikának az útját, bizony nagy utat kell megtenned!

Induljunk el a közelebbi történelmi szomszédságból. A cikk elején már utaltam rá, hogy a sujtás mint díszítő technika egészen a török és orosz területekig hatolt.

A kaftánt, mely leginkább egy hálóköntöshöz hasonlítható ruhanemű, első sorban mohamedán fejedelmek ajándékozták nagyon igényesen és részletesen megtervezett díszruhaként követeknek, valamint fontos elöljáróknak, majd egyre általánosabb viseletté vált Keleten.

A sujtás eredete 7

A török háborúk alatt a lengyel főnemesek között is divatba jött ez a kabátféle, akiktől aztán az orosz-lengyel zsidósághoz került – és ők a mai napig hordják. A kaftán egyes variációit az egész Közel-Keleten és Ázsiában élő kultúrák is átvették; sőt, egészen Délkelet-Ázsiáig és Észak-Afrikáig elterjedt a viselése. Ez utóbbi földrészen Marokkóban találkozhatunk vele leginkább.

A rendkívül gazdag díszítőelemek, köztük a sujtásos díszítések miatt is luxus divatnak számított. Ebben határozottan megegyezett a Habsburg Birodalomban is tapasztalt, magasabb társadalmi körökben jellemző öltözködési szokásokkal.

A sujtás eredete 8

Most ugorjunk egy nagyot a térképen, egészen Közép-Amerikáig! Hallottál már Mexikó híres népzenészeiről? Ők az ún. Mariachi-k (ejtsd: máriácsi). Mai napig gyönyörű sujtásos ruhákban szórakoztatják a mexikói népzenére szomjazó füleket.

Mariachi_2
Mariachi_1
Mariachi_4

A sujtás technika napjainkban

Szívesen áltatnám magam azzal, hogy a sujtás technikát ma már első sorban a sujtás ékszerek készítéséhez alkalmazzuk, de ez óriási önbecsapás lenne.

Mai napig a sujtásos technikát a ruhák díszítésére használják leginkább. Sőt, szerencsére egyre több mai ruhatervező nyúl ehhez a technikához, hiszen kezdi újra virágkorát élni a magyar folklór, azonban modernebb köntösbe öltöztetve.

Emlékezzünk csak vissza, hogy pár éve mekkora divatja volt a kalocsai mintás ruháknak, akár melegítő felsőkön vagy sport felszereléseken is.

A sujtásos ruhák is éppen így kezdenek újra teret hódítani maguknak – teljesen joggal, hiszen egy végtelenül kifinomult és elegáns kézműves technikáról van szó. Ennek pedig nem is örülhetnék jobban, hiszen így még nagyobb jogosultsága lesz az ezen technikával készült sujtás ékszereimnek is! 😉

A sujtás eredete 9
A sujtás eredete 10
A sujtás eredete 11

Vegyél hazait sorozatom egyik cikkében bemutattam az IGÉZŐ magyar ruhamárka tervezőit és csodás alkotásait, akik szintén ehhez a technikához nyúltak vissza, azonban modernebb kivitelezésben. A tervező hölgyek a klasszikus sujtásos mintákat nyomott hímzésmintákként ábrázoltatták ruháikon, ezáltal megmarad a hagyományos megjelenési formája a sujtásnak, mégis kevésbé kényes a viselésre.

A fenti képeken megbizonyosodhatunk arról, mennyire jól lehet átültetni a hagyományos magyar motívumokat és technikákat a 21. századi divat világába.

Ha kíváncsi vagy az IGÉZŐ márka tervezőinek történetére, olvasd el a róluk szóló cikkem.

Remélem, tetszett a bemutatóm erről a csodás magyar kézműves technikáról, és a jövőben szívesen visszatérsz az oldalra további érdekességek, különlegességek után kutatva. Ha pedig még közelebbről szeretnél betekintést nyerni a sujtás technika csodálatos világába, iratkozz fel hírlevelemre itt!

Felhasznált irodalmak, források:

Vélemény, hozzászólás?