Minden a sujtásról

A design

A múlt heti bejegyzésemben betekintést nyerhettetek a kollekcióim elkészítésének logikájába. A ma esti bejegyzésben pedig elmesélem Nektek, hogy hogyan készítem az egyes termékeimet.

Az első, bemutatkozó posztomban elmeséltem Nektek, hogy a legtöbb kézműves technikát autodidakta mód sajátítottam el. Így nem titok: soha nem tanultam formatervezést, sem ékszertervezést, ezért egy-egy termék design-jának megtervezését komoly agymunka előzi meg. A design kialakítása kétféleképpen működhet: vagy előzetes papír alapú tervezés alapján, vagy menet közbeni improvizatív alakítás során. Mindegyiknek megvan a szépsége és a nehézsége is.

A papír alapú tervezéshez komolyabb képzelőerő és térlátás szükséges, hiszen fejben kell összerakni az egyes részek térbeni elhelyezkedését, kiterjedését. Mindemellett fejben kell látni, hogy az egyes színek hogyan fognak harmonizálni egymással a sokadik tekerés után is. Miután a terv elkészült, a készítés viszont már jóval gyorsabban megy.

A menet közbeni alakításnál ugyan látom, hogy a forma és a színek hogyan állnak össze, azonban sok „próbálgatás” szükséges, mire az ékszer végleges formát ölt, így ez jóval időigényesebb. A tervezés és a készítés itt teljesen összefonódik. Ez a módszer akkor segíthet, amikor nincs egy végleges kép a fejemben arról, hogy milyen terméket szeretnék, és hagyom, hogy az ösztöneim vezessenek. 🙂

Sokan kérdezik tőlem, hogy honnan merítem az ötleteimet egy-egy ékszer megtervezéséhez. Erre a kérdésre nehéz egy egyértelmű választ adni. Nincs egy kész ötlettáram, amiből csak kikapok egyet és már készül is az új termék. Sok-sok éve hosszú órákat töltök kézműves termékek nézegetésével, így milliónyi formát és design-t láttam már, az ötletek ilyenkor elraktározódnak valahol mélyen a memóriámban, és amikor kell, összeáll a kép.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..