Divatos kultúra

Dans mon coeur

Remélem, nem unjátok még a francia vonalat, mert ezen a hétvégén két ízben is belekóstolunk a francia kultúrába – bár csak közvetetten.

Miután megismerkedtünk a helyes francia regényíróval, Nicolas-val, és elfogyasztottunk egy isteni szombati ebédet (ugye az éclair fánk sem maradt el?!), elő a zenelejátszókkal és hangerőt fel! Nem, megnyugodhattok, nem ősrégi francia sanzonokat hoztam nektek, hanem valami egészen új, egészen könnyed dallamot.

Erre a hölgyre egy véletlen folytán bukkantam rá. Történt ugyanis, hogy kanadai pótapámmal 2003 nyarán a Szent-Lőrinc folyó torkolatához mentünk bálna-lesre, ahol ezen az egy programon kívül semmi mást nem lehet csinálni (persze ez bőven megéri, node…). Így este sétálgatva a kis eldugott településen, egy apró szórólapra lettem figyelmes, amit a helyi „művelődési központ” falára tűztek ki nem túl feltűnő helyre. Láss csodát, aznap estére invitálták az embereket egy könnyed, szórakoztató zenés estre.

Az előadó hölgyet Bïa-nak hívták (Bïa Krieger), akinek a stílusához hasonlót még soha nem tapasztaltam. A hölgy ugyan brazil származású, de számos neolatin nyelvet beszél, és a saját maga írt dalszövegeihez is minimum három nyelven kell beszélni (spanyol, portugál, francia), hogy az ember a dalok minden sorát megértse. Ez azonban nem von le a zenei élményből, hiszen ő is pontosan tudja, hogy a három nyelven beszélő közönsége soha nem fog egy teljes koncerttermet megtölteni, ezért muszáj valami „plusz”, amit a rendkívül fülbemászó, légiesen könnyed, néhol melankolikus, ám szívmelengető dallamaival tökéletesen el is talált.   

Íme hát az egyik kedvenc dalom tőle: „Dans mon coeur” címmel. A dal a 2003-ban megjelent Carmin c. lemezéről való. Bïa hivatalos oldalát itt találjátok.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..