Utazás a világ körül

Le pays de l’amour

Honnan ered ez a francia-szeretetem? Ez nem egy lányregénybe illő, igazi párizsi romantikába burkolt szerelem volt, azt elárulhatom. Úgy alakult ugyanis, hogy befejezvén az általános iskolát, mindenképpen két-tannyelvű gimnáziumba szerettem volna menni. A környékünkön ilyenből volt egy angol és egy francia. Mivel bátyám az angolba járt, megtiltotta, hogy odamenjek (na jó, ez így kicsit durván hangzott; valójában irtó nehéz volt a suli és attól a szenvedéstől akart megkímélni, amiért így utólag nagyon is hálás vagyok neki <3 ). Így tehát maradt a francia. Elmondhatatlanul nehéz volt az eleje, de nagyon sok dolgot köszönhetek neki.

Kezdetben nem szerettem sem a francia konyhát, sem a francia zenét, sem a francia divatot és még az Eiffel-tornyot sem (tériszonyos vagyok, nézzétek el nekem). Mégis mi változott meg? Azt hiszem, ez az egyetlen dolog az életemben, amit tudatosan tanultam meg megszeretni. Az életem része lett, és lépésről lépésre kezdtem észrevenni azokat az apró részleteket, amik végül megtanították megszerettetni velem mind a francia kultúrát, mind az országot.

Kezdve a nyelvvel. Nem véletlenül mondják, hogy a francia az irodalom nyelve. Azt a nyelvi sokszínűséget és kifinomultságot nehéz más nyelvbe átültetni. Azt hiszem, hogy a nyelvük tükrözi legjobban azt a francia „pökhendiséget”, amit sokszor a viselkedésükben is tapasztalunk, ám ez mégis egy szerethető pökhendiség. Amint sikerül egy hullámhosszra kerülni vele, egyből kezelhető és bájosan csipkelődővé válik, ami már emberivé teszi a szemünkben. A franciákat minden területen meg kell szelídíteni, meg kell hódítani, de senki se gondolja, hogy elérhetetlenek lennének. Ugyan! Egy kis hízelgés a büszkeségüknek, és minden kapu kitárult előtted. 😉

… és mi is lenne méltóbb hízelgés, mint egy francia színekbe öltözött fülbevaló, amiért hidd el, plusz egy békacomb jár a tányérodra! 😉 😀

France

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..