Utazás a világ körül

A paloták koronája

Vágjunk hát bele az e heti sorozatunk témájába, amivel egészen Indiáig repítelek Titeket.

Indiáról mindenkinek a Taj Mahal jut először eszébe. Azt tudjátok viszont, hogy a Taj Mahal azt jelenti, „a paloták koronája”? Ezt a lélegzetelállító épületet Jahan sah építtette imádott felesége sírhelyéül, aki 14. gyermekük szülése közben hunyt el. Az épületet a világ minden tájáról érkező 20 ezer munkás építette fel mintegy 20 év leforgása alatt, fizetség nélkül. Az építkezés teljesen kiürítette az államkasszát, aminek következtében hatalomra éhes fia kapva az alkalmon, őrültnek nyilváníttatta az apját, és letaszítva őt a trónról, élete hátralevő részére a Vörös Erődbe záratta. Hogy apja a nap minden egyes percében szembesülhessen „bűnével”, fia, a Vörös Erőd azon részébe záratta, amelyről tökéletesen ráláthatott felesége sírhelyére egy apró ablakon át.

Íme az új kollekció első darabja, amely – már sejthetitek – a Taj Mahal nevet kapta. A fülbevaló tökéletesen szimmetrikus, és ahogy a Minaretek elvezetnek minket eme építészeti csodához, úgy ennek a fülbevalónak is van egy kisebb, felvezető része, a fenti kerek minta képében.


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..