Utazás a világ körül

Az inverz Taj Mahal

Tegnap a Paloták koronájáról meséltem Nektek, azt azonban nagyon kevesen tudják, hogy Jahan sah nem csupán a feleségének készült grandiózus sírhellyel, hanem saját magának is. A Jamuna folyó másik partján, mértani pontossággal a Taj Mahallal szemben, saját sírhelyét szerette volna megépíttetni csupa fekete márványból. Az alapozást el is kezdték, de sajnos fia puccsa miatt, az épület soha nem készülhetett el.
El tudjátok képzelni azt a látványt, amelyben a vakítóan fehér Taj Mahal és az éjfekete mása egy építészeti csodát elevenít meg? Szinte libabőrös lettem már a gondolatától is.

Az indiaiak nagyon is értettek az építészethez. A Taj Mahal nem csupán egy építészeti, hanem egy mértani csoda is. Tökéletes szimmetria jellemzi, így közeledve az épülethez – amelyet az „utcáról” nem lehet látni, mert egy óriási fal takarja el – a kapuk bejáratain keresztül egyre nagyobb és nagyobb méretben tárul elénk a grandiózus látvány. Mintha egyre nagyobb kulcslyukon kukucskálnánk be, mígnem az egész épület elénk tárul. Az épület a fehérség és tisztaság olyan szintjét ütötte meg, amire már nincsenek szavaim, így ezzel le is zárom a bejegyzés ezen részét, és áttérek a ma bemutatásra szánt fülbevalómra. 😊

Fogadjátok szeretettel a Black Taj nevet viselő legújabb ékszeremet, amely a fentiekhez híven tökéletes szimmetriát sugároz, azonban a fekete bőrbojt miatt kicsit maszkulinabb hatást kelt.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..