30 napos kézműves kihívás

Hogyan válasszunk?

A tegnapi bejegyzésem végén ígértem nektek, hogy mindig azon fogok munkálkodni, hogy méltó ékszereket készítsek a megrendelőim, vásárlóim számára.

Bár a bejegyzések tematikáját, illetve tematikájának sorrendjét nem én határozom meg, hanem a kihívás ötletgazdája, most kifejezetten szerencsésnek érzem a mai tematika időzítését.

Az előző napok némiképp elvontabb bejegyzései után ma egy szakmaibb téma következik. Felruházlak titeket a kritikai szemlélődés eszközeivel.

Korábban már említettem, hogy nehéz eligazodni a sok kézműves termék között; legfőképpen akkor, ha egy számunkra teljesen ismeretlen területre tévedünk, és nem ismerjük az alkalmazott technikát, ami megtetszik.

Mi az a három szempont, amit érdemes megnézni, mielőtt az ember sujtás ékszert vásárol?

  • Minden sujtás ékszer lelke a tökéletes sujtás zsinór. Zsinórokból, mint minden alapanyagból, többféle is létezik a piacon, ám mindegyikkel másképp kell bánni. Ez leginkább a zsinór keménységétől függ. Egy dolog azonban mégis csak közös bennük: akkor mutatnak jól egy ékszerben/kiegészítőben, ha azok feszesen, egymásra simulva követik a lencsék és a gyöngyök körvonalát.
  • A zsinórok után a másik alapanyag, ami minden sujtás ékszerben megtalálható, azok a különféle gyöngyök. Gyöngyökből olyat használjunk, ami kopásálló, nem veszíti el a színét, a fényét, vagy adott esetben a felső bevonatát.
  • Végül, amit a legnehezebb laikusként egy fényképről megítélni, az a varrás aprólékossága. Talán egy kis fogódzó mégis akad: minél aprólékosabban, precízebben van egy ékszer elkészítve, annál tökéletesebb egységet alkot a végén. Nincsenek kallódó zsinórvégek vagy hepehupás zsinórvezetés. Az aprólékos, precíz elkészítés az időtállóság kulcsa is, hiszen minél elnagyoltabb egy ékszer, annál könnyebben rongálódhat.

Természetesen minden kézműves munkássága során vannak bizonyos darabok, amik picit jobban sikerülnek, mint mások; hiszen pont ettől lesz kézműves és nem futószalagon gyártott sorozattermék. A cél viszont semmi esetben sem lehet más, csakis a tökéletes darab elkészítése minden egyes megrendeléskor. 🙂

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..