You are currently viewing Hogyan válassz sujtás ékszert?

Hogyan válassz sujtás ékszert?

Mik a főbb szempontok, azaz hogyan válassz sujtás ékszert?

A magyar mindig is nagyon kreatív nép volt, amire én végtelenül büszke vagyok, azonban időnként hajlamosak vagyunk összekeverni a hobbiszerű időtöltést a hivatásszerű alkotással. Azaz, olyan kézműves termékek is bekerülnek a piacra, amik még nem értek meg arra a szintre, hogy értékesítsük őket. Mondjuk ki, felhígult a piac.

A Covid alatt, ahogy az emberek beszorultak a négy fal közé, és rengeteg idejük felszabadult, azon kezdtek el gondolkodni, hogy mit is készíthetnének, ami kicsit hozzátehetne a családi kasszához. Azonban, minden új technikának időre, rengeteg gyakorlásra, rutinra van szüksége ahhoz, hogy kiforrjon. Természetesen, magam is találkoztam olyan alkotókkal, akiknek már a legelső termékétől leesett az állam, de nem ők az átlag.

Különösen könnyű elcsábulni akkor, amikor egy addig teljesen új technikával találkozik az ember, ami szerelem lesz első látásra. Így voltam magam is a sujtás technikával, amikor megpillantottam az első sujtás ékszert az internetet böngészve sok-sok évvel ezelőtt, ezért ebben a cikkben hozok pár szempontot, ami alapján könnyebben megbizonyosodhatunk afelől, hogy jó minőségű ékszert választunk.

A sujtás ékszer választásának 3 fő szempontja

Az évek alatt egy dologra figyelmes lettem. Általában azok az alkotók, akik helytelenül használják a sujtás szót, az ékszereik minőségét illetően is átlag alatti színvonalon teljesítenek. Tehát, nulladik szempontként azt mondhatom, hogy ha egy sujtás ékszer mellett az alábbi megnevezéseket látod: sújtás, súlytás, sulytás, akkor görgess tovább, mert aki a saját technikájának nem használja helyesen a nevét, valószínűleg még nem tart az értékesítés azon szintjén, amit érdemes fontolóra venni.

 

Most pedig jöjjenek a technikaibb szempontok!

Minden sujtás ékszer lelke a tökéletes sujtás zsinór. Zsinórokból, mint minden alapanyagból, többféle létezik a piacon, ám mindegyikkel másképp kell bánni. Ez leginkább a zsinór keménységétől függ. Egy dolog azonban mégis csak közös bennük: akkor mutatnak jól egy ékszerben/kiegészítőben, ha azok feszesen, egymásra simulva követik a lencsék és a gyöngyök körvonalait.

sujtás eredete sujtás technika sujtás zsinór sujtás ékszer
sujtás ékszer kaboson

A zsinórok után a másik alapanyag, ami minden sujtás ékszerben megtalálható, azok a különféle gyöngyök és lencsék (kabosonok). Igyekezzünk olyan ékszert választani, ahol a lencsék és gyöngyök egységes, ép felületet mutatnak, és – bár erről nehéz ránézésre megbizonyosodni – nem tudnak kipotyogni az ékszerből. (Jómagam még nem tapasztaltam soha ilyet, de közösségi fórumokon már olvastam hasonló tapasztalatokról.)

Végül, amit a legnehezebb laikusként egy fényképről megítélni, az a varrás aprólékossága, precizitása. Talán egy kis fogódzó mégis akad: minél precízebben van egy ékszer elkészítve, annál tökéletesebb egységet alkot a végén. Nincsenek kallódó zsinórvégek vagy hepehupás zsinórvezetés.

hibásan elkészített sujtás ékszerek

Az aprólékos elkészítés az időtállóság kulcsa is, hiszen minél elnagyoltabb a szóban forgó ékszer varrása, annál könnyebben rongálódhat, vagy eshet szét. A precíz varrást leginkább a különböző rétegek vagy alapanyagok találkozásánál lehet leellenőrizni. A csatolt képeken kiemeltem a kényesebb részeket, amire érdemes figyelni, mielőtt leteszed a voksod egyik vagy másik sujtás ékszer mellett.

 

Minden olvasómat szeretném óva inteni! Egy ékszer gazdag, extrém formavilága nem jelent precíz kivitelezést is egyben, így ne hagyjátok a szemeteket becsapni a részletgazdagság által! Mindig a minőségre törekedjetek, ne pusztán az esztétikai “gazdagságra”!

 

Természetesen minden kézműves munkássága során vannak bizonyos darabok, amelyek picit jobban sikerülnek, mint mások – ez alól én sem vagyok kivétel; hiszen pont ettől lesz kézműves és nem futószalagon gyártott sorozattermék. A cél viszont semmi esetben sem lehet más, csakis a tökéletes darab elkészítése minden egyes megrendeléskor. 🙂

 

Egy apró érdekesség a végére… A Covid alatt közel 40 sujtásékszer-készítő jelent meg Magyarország legismertebb kézműves piacterén. Mára ezen készítők 75%-a eltűnt. Mi állhat ennek a hátterében?

A Meska bő 10 éves fennállása óta sokaknak az a benyomás alakult ki a fejében az oldalról, hogy színvonaltalan, olcsó termékek piactere. Én határozottan az ellenkezőjét kezdtem el tapasztalni az elmúlt években. Biztosan volt idő, amikor nem a legjobb minőségű kézműves termékeket lehetett beszerezni az oldalról, de amióta magam is aktívan mozgok a kézműves piacon, egyértelműen azt látom, hogy az emberek tudatosabban vásárolnak, több időt és energiát fektetnek a minőség megtalálásába, és ez a Meska kínálati oldalán is meglátszik. Egyre több kiváló alkotó és minőségi termék jelent meg a piactéren, és fogynak el a kevésbé színvonalas, alulárazott hobbi termékek. Ha eddig kerülted a Meska platformját, javaslom, hogy időről időre térj vissza, mert igazi kincseket lehet már ott találni! 🙂

Ha pedig szívesen olvasnál célzottan a sujtás technikáról, annak eredetéről, ajánlom korábbi cikkemet!

Vélemény, hozzászólás?