30 napos kézműves kihívás

Selyem és sujtás ötvözete

Már több ízben esett szó a selyem használatáról az ékszereimben. Egy korábbi bejegyzésben abból a szemszögből vizsgáltuk a témát, hogy a folyamatos megújulás, fejlődés jegyében szükség van új alapanyagok és technikák kipróbálására.

Ma kicsit tovább megyünk, és arról olvashattok, hogy miért egyedülálló az általam ötvözött technika.

Elsőként az anyagról néhány szót. A Shibori egy japán festési technika, amit 100% szatén selyemhez alkalmaznak. A selymet többszörösen festik, majd harmonikaszerűen hajtogatják, ami egy lélegzetelállító, gyönyörűen fénylő, élénk színű, illetve fényű anyagot eredményez. A Shibori selyem egy vékony és rendkívül finom anyag, ami kifejezetten óvatos bánásmódot igényel a viselésekor.

A Shibori technika alapvetően egy ritkán alkalmazott technika világszerte a kézműves ékszerkészítők körében, de néhányan azért vagyunk; – bár inkább külföldön, mint itthon. Azonban az általánosan elterjedt alkalmazása közelebb áll a gyöngyhímzéshez, mint a sujtáshoz. A többi kézműves társam a selymet gyönggyel szegélyezi és díszíti. Nagyon kevesen használnak sujtásos díszítőelemeket a selyem ékszereken. Olyan kézművest viszont, aki kifejezetten sujtás zsinórral szegélyezi a selymet az ékszerekben, egyelőre még egyet sem találtam; sem itthon, sem külföldön.

Miért ragaszkodok a sujtás szegélyhez? Mivel mottómul a szolid eleganciát választottam – és igyekszem is ehhez tartani magam –, így számomra egy többsoros gyöngyszegély már nem fér bele ebbe a kategóriába. A sujtásos körvonalak sokkal visszafogottabb, puhább, melegebb összképet adnak a selyemmel ötvözve, ez pedig elengedhetetlen feltétele a szolid eleganciának.

Ma tehát megismerhettétek egy olyan stílusjegyemet, ami egyedülálló egy egyébként is nagyon ritkán alkalmazott technikán belül. 🙂

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..