Bemutatkozás – avagy ki rejtőzik a márkanév mögött

Jöjjön egy kis bemutatkozás!

A nevem Rigó Emese; 32 éves vagyok és jelenleg a másfél éves kislányommal vagyok GYES-en.

Sokan kérdezik tőlem, hogy honnan jött ez a kézműves irány az életemben.

Íme a válaszom:

Kislány korában mindenki kipróbálja kézügyességét, alkotáskedvét; gyöngyöt fűz, hajtogat, babaruhákat tervez. Van, aki itt meg is áll, és később inkább készen megveszi a neki tetsző ruhákat vagy kiegészítőket. Azonban vannak olyanok is, akiket továbbra is rabul ejt az alkotás vágya. Ezek közé az emberek közé tartozom én is.

Általános iskolában művészeti tagozatra jártam, így ott lehetőségem nyílt folytatni a különböző kézműves technikákat, így a korongozást, szövést, batikolást. Később a gyöngyből készített ékszerek ragadtak magával, így ebben próbáltam ki magam.

Majd a gyöngyök után a fonal-alapú technikák kezdtek el jobban érdekelni. Arról sajnos lekéstem, hogy a nagymamámtól tanuljak meg kötni, horgolni, de ez sem térített el ettől a céltól. Így, a mai kor gyermekeként, az internetről tanultam meg horgolni, s fejlődtem odáig, hogy ma már saját készítésű felsőket, pulóvereket, sőt még kabátot is viselek. Ezen kívül készítettem babaruhát, papucsot és Disney-figurákat is. A horgolást követően egy újabb kihívás után áhítoztam, így fejest ugrottam a hajócsipke készítésbe, és bevallom, hogy még sokat kell tanulnom ezen a területen, mire igazán magaménak tudhatom.

2016-ban egy egészen új irányt vett az alkotásvágyam, így belefogtam egy OKJ-s képzésbe, aminek a végén okleveles lakberendezői végzettséget szereztem. Ez a terület a korábbiakhoz képest teljesen új készségek elsajátítását kívánta meg, mint a térlátásét és minden eddiginél nagyobb képzelőerőét.

Azonban a lakberendezésből hiányzott a kétkezi alkotás, ami a korábbi technikákban megvolt, így hamar visszatértem az alkotáshoz. Egy kiváló workshopon való részvétel után, a sujtás ékszerek világa ragadott magával. Úgy gondolom, hogy ez a technika rengeteg korábbi kézműves technika jellemvonásait ötvözi. Egyszerre kell jól bánni a gyöngyökkel és a textillel. Szükség van precíz kézügyességre, jó térlátásra, gazdag képzelőerőre és nagyon kifinomult ízlésre, hiszen olyan ékszereket kell megálmodnunk, amelyek hűen tükrözik viselőjük személyiségét, hangulatát, érzéseit; és megjelenésükhöz is tökéletesen illik. Ez egy nagyon izgalmas kihívás a számomra; ennek próbálok megfelelni minden egyes műalkotással. Remélem, sikerrel! 🙂


Ha szeretnél naprakész információkat kapni az ékszerekről, a következő kollekciókról, vásárokról, úgy kövesd be a FB-oldalam.


Illetve, ha még hiányzik egy sujtás ékszer a készletedből, úgy nézz szét a webshopban, és szerezd be a kedvenc darabot!